Positieve energie

Energielabel

Het energielabel is een label die het energie verbruik aangeeft. Het label is er voor auto’s, woningen en elektrische apparaten. Aan de voorwaarden van woningen hangen steeds meer regels, eisen en nadere wetten kan het energielabel helpen om de zaak inzichtelijk te maken.

Het label woningen laat in één document zien hoe energie zuinig of onzuinig de desbetreffende woning is. Het laat naast de al toegepaste besparingen de nog toepasbare besparingen zien, en geeft een duidelijk beeld van de besparing.  Het label geeft weer hoe goed de woning geïsoleerd is, en of de aanwezige installaties groen zijn, het energielabel zegt niets over de daadwerkelijke energiekosten.

De woning kan een label hebben van G tot A. De letter G staat voor zeer onzuinig, geen maatregelen en de kleur rood. De letter A staat daarin tegen voor zeer zuinig, veel maatregelen en de kleur groen.

Vanaf 2015 heeft iedere woningeigenaar het voorlopige energielabel van de overheid ontvangen. De overheid voldoet met deze actie aan de voorwaarden van de Europese regels voor de verbetering van het klimaat, maar buiten dit om heeft het ook voor de woningeigenaar een hoop inzichtelijk gemaakt. Het voorlopige label zegt eigenlijk niets, het label moet namelijk aangepast en bijgewerkt worden door de eigenaar van de woning. Na de aanpassing en bijwerkingen moet het label definitief gemaakt worden.

Een groot voordeel van het definitieve energielabel is niet alleen dat de zaken inzichtelijk zijn maar ook dat een goed (groen) energielabel een voordeel heeft voor de latere verkoop van de woning.

Uiteraard heeft ieder voordeel een nadeel zo ook het energielabel. Het energielabel niet definitief maken bij bijvoorbeeld de verkoop of verhuur van de woning kan u een flink bedrag kosten. U krijgt namelijk een boete wanneer u de woning verkoopt zonder een definitief energielabel. Voor meer informatie kijk dan op Consumind.nl